Batterijen houden door netcongestie geplaagd kantoorpand open

Kantoorpand De Walvis bij Amsterdam Centraal moest misschien afgesloten worden van het stroomnet omdat het een aansluiting heeft van maar 137 kW, terwijl het tijdens pieken 200 kW verbruikt. Door de netcongestie kon het geen extra vermogen krijgen vanuit de energiemaatschappij. Met de toepassing van een batterij werden deze problemen omzeild en kan het open blijven.

De Walvis heeft een BREAAM certificaat, wat betekent dat het duurzaam is gebouwd en ook duurzaam wordt beheerd. Zo is het pand gasloos, heeft het zonnepanelen, een warmtepomp, een WTW installatie en laadpalen. Juist het feit dat de Walvis zelf energie opwekt, zorgde ervoor dat batterijen heel goed toepasbaar zijn. Daarmee haal je meer uit groene stroom. In dit geval een heel mooie bijkomstigheid is dat ze ook de piekbelasting voor het net verminderen.

 

Binnen of buiten 

Het was nog wel een probleem dat het voor verzekeringsmaatschappijen vaak een vereiste is dat batterijen buiten worden geplaatst. ‘Omdat De Walvis in de binnenstad staat is het niet mogelijk om een vergunning te krijgen om de accusystemen buiten te plaatsen’, zegt Patrick Meeldijk, technisch vastgoedmanager bij de Maarsen Groep dat het pand beheert. ‘Maar we hebben nu een partij gevonden waarbij de batterijen wel binnen mogen staan. De batterijen zijn geplaatst in de kelder van het pand.’

 

Bron: Bouw en Installatie Hub


Download
Batterijen houden door netcongestie geplaagd kantoorpand open
Batterijen houden door netcongestie gepl
Adobe Acrobat document 174.2 KB