Wat is ozon en wat zijn de specifieke eigenschappen


Ozon vernietigd alle ziektekiemen, zoals virussen, bacteriën, schimmels maar ook insecten die lichtschuw zijn, zoals bed wantsen, huismijt, kakkerlakken en insecten die zich vaak verborgen houden voor licht. Normaal is ozon een kleurloos tot lichtblauw gas, met een karakteristieke prikkelende geur. Ozon is een sterke oxidator, een enkelvoudige stof van het element zuurstof. Ozon ontstaat van nature in de atmosfeer onder invloed van elektrische ontladingen (zoals tijdens onweer) en door ultraviolette straling met een golflengte tussen de 100 en 300 nm in de bovenste lagen van de atmosfeer. Elke golflengte heeft zo z’n eigen specifieke eigenschappen. Ozon werkt desinfecterend en wordt gebruikt om bijvoorbeeld drinkwater te ontsmetten.

Verder wordt ozon nog gebruikt bij het desinfecteren van bronwater, zwemwater en van oppervlaktes die in contact komen met voedsel. Het verwijderen van geuren bijvoorbeeld (auto)interieurs en materialen na een brand. Let op! Ozon is een giftig gas, schadelijk voor mens, dier en planten.


We lopen allemaal kans om virussen en bacteriën op te lopen en te verspreiden, vooral in publieke ruimtes zoals kantoren, winkels, scholen, openbaar vervoer, maar ook thuis. UV-C straling wordt al ruim 40 jaar intensief gebruikt en is een effectief desinfectiemiddel voor lucht, oppervlakken, voorwerpen en water. BBM Ledproducts is gespecialiseerd op het gebied van UV-C technologie. In laboratoriumtests vernietigde onze UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van enkele seconden 99% van alle ziektekiemen op een oppervlak en in de lucht. 

Wat is UV-C licht en wat doet deze UV-C straling?

BBM Ledproducts, Industriële Ledverlichting, Led-Solar armaturen, Batterij opslagsystemen, UV-C sterilisatie producten